Nie jest to do końca danie oparte na niskim indeksie, ale moim priorytetem była w tym wypadku eliminacja pszenicy. Banan ma co prawda wysoki indeks ale jedna sztuka całkowicie się rozmywa w niemalże 12 mufinkach, a dodatek migdałów pozwala obniżyć indeks całej babeczki. Bezglutenowy proszek do pieczenia bazuje co prawda na skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej, których bardzo unikam w kuchnia (podobnie jak kukurydzy i ziemniaków) ale chciałam sprawdzić jego skuteczność i podobnie jak w przypadku banana, taka mała ilość nie powinna mieć negatywnego wpływu na nasz poziom cukru we krwi.
2 szklanki mielonych migdałów
szklanka borówek
1 banan
1 łyżeczka bezglutenowego proszka do pieczenia
Mielone migdały mieszamy z rozgniecionym bananem i bezglutenowym
proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy borówki. Wszystko umieszczamy w
formie do muffinek i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Ja zawsze
oceniam "chrupkość" i wtedy wyciągam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz