poniedziałek, 19 stycznia 2015

Makaron z cukini w sosie pieczarkowym.

Szukanie alternatyw dla makaronu jest wyzwaniem, ale dzięki wykorzystaniu cukinii jestem już o krok od znalezienia tej właściwej. Oczywiście, daleko jej do smaku prawdziwego, mącznego makaronu ale możliwe, że podana na surowo by spełniła to zadanie właściwiej. Ja ją chwilę podgotowałam. Jak ktoś nie lubi cukinii, może użyć marchewki.

Składniki:

1 cukinia
10 małych pieczarek
3 łyżki śmietany (u mnie 10%)
2 łyżki oliwy z oliwek
suszona kolendra

Cukinię obieramy aż do uzyskania zadowalającej ilości paseczków.



Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oliwie oliwek z dodatek wody (dlaczego z wodą? poczytaj - klik). Gdy są uduszone dodajemy śmietanę i posypujemy kolendrą. Paski cukinii wrzucamy na 5 minut do wrzątku. Układamy na talerzu jak makaron i wykładamy sos. 



1 komentarz:

  1. Super zdrowe i lekkie danie. Zjadłabym z chęcią dzisiaj takie na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń