Składniki:
1 cukinia
10 małych pieczarek
3 łyżki śmietany (u mnie 10%)
2 łyżki oliwy z oliwek
suszona kolendra
Cukinię obieramy aż do uzyskania zadowalającej ilości paseczków.
Pieczarki kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oliwie oliwek z dodatek wody (dlaczego z wodą? poczytaj - klik). Gdy są uduszone dodajemy śmietanę i posypujemy kolendrą. Paski cukinii wrzucamy na 5 minut do wrzątku. Układamy na talerzu jak makaron i wykładamy sos.
Super zdrowe i lekkie danie. Zjadłabym z chęcią dzisiaj takie na obiad ;)
OdpowiedzUsuńMakaronu z cukinii jeszcze nie próbowałam, ale wyglada calkiem apetycznie i lekko
OdpowiedzUsuńTakich rzeczy ja jeszcze nigdy nie widziałam, gdzie cukinię bardzo często i zarazem chętnie wykorzystuję. Bardzo cenię sobie również przepisy od https://basiazsercem.pl/ gdzie jestem zdania, że zawsze coś fajnego można zrobić przy pomocy mąki.
OdpowiedzUsuń