Sama mąka z ciecierzycy jest podstawową mąką jaką używam, ze względu na indeks glikemiczny poniżej 35. W przyszłości będzie stanowiła bazę do pizz lub naleśników i wszelkich innych dań z których musiałam wyeliminować białą mąkę.
200 gram mąki z ciecierzycy (besan)
500 gram świeżego szpinaku
70 gram masła
200 gram śmietany 12%
2 jajka
3 łyżki wody
135 gram fety
pęczek pietruszki
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
Łączymy mąkę, z masłem, jajkiem i wodą. Zagniatamy kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie układamy ciasto na formie do tarty i zapiekamy w 200 stopniach aż się zarumieni. W tym czasie podsmażamy szpinak, pietruszkę i koperek kilka minut na patelni teflonowej. Następnie dodajemy fetę i podgrzewamy jeszcze chwilę. Nadzienie wykładamy na podpieczoną tartę i zalewamy śmietaną z jajkiem. Pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach.
Łączymy mąkę, z masłem, jajkiem i wodą. Zagniatamy kulkę i wkładamy na godzinę do lodówki. Po godzinie układamy ciasto na formie do tarty i zapiekamy w 200 stopniach aż się zarumieni. W tym czasie podsmażamy szpinak, pietruszkę i koperek kilka minut na patelni teflonowej. Następnie dodajemy fetę i podgrzewamy jeszcze chwilę. Nadzienie wykładamy na podpieczoną tartę i zalewamy śmietaną z jajkiem. Pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego
świetny przepis! bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńczy mogłabyś napisać coś więcej o tej mące z ciecierzycy? Jak się "zachowuje", kiedy się ją ugniata na cisto lub przygotowuje naleśniki? Gdzie można ją kupić i ile kosztuje?
serdeczne dzięki!
trzeba ją ugniatać bardzo długo ponieważ, jest bardzo tłusta i jest to dość pracochłonne. potem po upieczeniu się też bardzo kruszy i trzeba na nią uważać. naleśniki się wkrótce pojawią na blogu (ja osobiście ją mieszkam tylko z mlekiem na ciato na naleśniki ale szczegóły wkrótce) :) mąkę z ciecierzycy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w kuchniach świata. cena ok 10-15 złotych za kg.
UsuńPozdrawiam i zachęcam do odwiedzania :)
ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńmąkę z ciecierzycy chcialam kiedyś zrobić sama poprzez zmielenie ciecierzycy ale mój młynek poległ;p
dziękuję.
Usuńto rzeczywiście mały dylemat, bo cena za mąkę nie zachęca a nie każdy młynek sobie z nią poradzi. a mąka jest naprawdę świetna i bardzo sycąca.
Ja w takim razie czekam na przepis na ciasto z tej mąki :D tymczasem zabieram się właśnie za taką tartę :)
OdpowiedzUsuńNa ciasto NA PIZZE miałam na myśli :P
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJestem wielką zwolenniczką tarty :) Najlepiej mi smakuje z przepisów z https://basiazsercem.pl i muszę przyznać, że cła moja rodzina się nimi zajada. Jeśli tylko nadarzy się okazja to oczywiście robię ją i znika w ciągu chwili.
OdpowiedzUsuń