wtorek, 3 września 2013

Tarta owocowa z kremem mascarpone

Ciasto:
200 gram mąki z ciecierzycy
1 jajo
3 łyżki wody
50 gram masła
Nadzienie:
250 gram mascarpone
250 gram sera ricotta
pół tabliczki gorzkiej czekolady
6 rodzajów owoców: truskawki, maliny, czerwona, biała i czarna porzeczka, borówka amerykańska

Mieszamy mąkę, jajo,masło i wodę. Zagniatamy ciasto i wkładamy do woreczka na 30 minut do lodówki. W tym czasie mieszamy ricottę z mascarpone i startą na wiór czekoladą. Gotowe ciasto wkładamy do formy na tartę, nakłuwamy i pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Na wystudzony spód wykładamy nadzienie i dekorujemy owocami według uznania.











2 komentarze:

  1. Właśnie zakupiłam mąkę z ciecierzycy i mam zamiar zrobić jakąś pyszną tarte :D Twoja wydaje się być idealna i łatwa jak na pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super deser :). Ostatnio podałam go moim gościom i każdy był nim zachwycony. Takie wypieki polecam serwować zwłaszcza na szklanej paterze. Oprócz niej przydadzą się na pewno specjalne sztućce takie jak łopatka oraz poręczny nożyk do krojenia ciast. Swego czasu kupiłam je na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce/sztucce-do-serwowania-potraw i od tamtej pory zawsze używam ich podczas przyrządzania domowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń