niedziela, 7 października 2012

Wieżyczki z bakłażanów

Połączenie mozzarelli, pomidora i bazylii to jedno z symboli kuchni włoskiej. Jednak zwykła caprese nigdy mi nie wystarczyła, więc zaczęłam adaptować tą trójkolorową mieszankę na własne potrzeby, czyniąc z niej podstawę przystawek i dań głównych. Dziś bazą mojego dania jest bakłażan, ale w przyszłości pojawi się w różnych, mniej i bardziej, zaskakujących połączeniach. 

bakłażan
125 gram mozzarelli
2 pomidory
pesto - w przyszłości pokażę, jak przygotować własnoręczne pesto

Bakłażany kroimy na plastry i solimy by pozbyć się goryczy i odstawiamy na 30 minut. Następnie wypłukujemy sól i sok oraz smażymy z dwóch stron kilka minut. W tym czasie kroimy pomidora i mozzarellę. Usmażone plastry bakłażana układamy w wieżę: bakłażan, pesto, mozzarella i pomidor. Czynność powtarzamy 3 razy a następnie formuje kolejne wieże aż do wyczerpania składników.

Smacznego :)








1 komentarz:

  1. Super, uwielbiam bakłażany, koniecznie muszę takie zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń