niedziela, 11 listopada 2012

Sernik z czekoladą

Przedstawiam pomysł na sernik.


Masa serowa:

1kg mielonego twarogu
300 gram jogurtu greckiego
4 jajka
pół szklanki fruktozy buraczanej lub ksylitolu
tabliczka czekolady gorzkiej 70 %


Ucieramy żółtka z fruktozą na jednolitą masę, miksując dodajemy jogurt grecki, twaróg i zmiksowaną na wiór czekoladę. Ubijamy białka na pianę i łączymy z masą twarogową. Masę twarogową z białkami wykładamy formę wysypaną otrębami. Na tym etapie zamiast wiórek czekoladowych możemy w sernik powkładać kostki czekolady. Pieczemy 50 minut w 150 stopniach. Potem chłodzimy 15 minut przy otwartych drzwiach. Schłodzony sernik władamy na kilka godzin do lodówki przed podaniem.

Smacznego :) A jakie są Wasze pomysłu na urozmaicenie masy twarogowej?





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz